Aurinkopaneelit kerrostaloon ja rivitaloon Tampereen ja Pirkanmaan alueella – Solarwizards

Aurinkopaneeli omakotitalon kiinteistöön Nokia Tampere Pirkanmaa

Aurinkopaneelit voidaan asentaa myös kerrostaloon. Niistä saatava aurinkosähkö voidaan ohjata käytettäväksi kiinteistösähkönä ja nykyään myös huoneistosähkönä osakkaiden asunnoissa. Tästä artikkelista löydät mitä tulee ottaa huomioon hankkittaessa aurinkopaneelit kerrostaloon.

Aurinkopaneelit taloyhtiöön on jo tätä päivää

Aurinkopaneelit ovat monille tuttuja omakotitalojen ja kesäasuntojen aurinkoenergian lähteinä. Aurinkopaneelit voidaan asentaa nykyään myös kerrostaloon erittäin kannattavasti. Ne sopivat kattotyypistä riippumatta mihin tahansa taloyhtiöön, joista löytyy valoisa katto jota ei puut tai toiset talot varjosta.

Taloyhtiössä paneelien hankinta alkaa usein muutamasta aurinkosähkön hyödyntämisestä innostuneesta osakkaasta. He vievät ehdotuksen yhtiökokoukouksen mietittäväksi ja jos kannatusta riittävästi löytyy niin lopulta myös hyväksyttäväksi. Sen jälkeen taloyhtiön hallituksen on mahdollista aloittaa projekti aurinkoenergiakartoituksella ja urakkatarjousten pyytämisellä.

Vuoden 2021 lakituudistus muutti kaiken

Aikaisemmin ennen vuotta 2021 aurinkopaneelien tuottamaa sähköä voitiin käyttää ainoastaan ns. kiinteistösähkönä eli kiinteistön omaan sähkökulutukseen esimerkiksi lämmönjakohuoneen koneisiin ja laitteisiin, autopistorasioihin, hissiin, rappujen valaistukseen, saunaan tai pesutupaan. Mutta uuden lakimuutoksen tultua voimaan tuotettua sähköä voidaan jakaa myös asukkaiden käyttöön energiayhteisö-mallin avulla, jossa sähköä jaetaan hyvitysjärjestelmän perusteella laskennallisesti osakkeiden lukumäärän tai vastikkeen suhteessa.

Lakimuutoksen myötä aurinkosähköstä muuttui taloyhtiöille kannattavammaksi sijoitukseksi, kun aurinkovoimalat voidaan tehdä jopa 3-5 aikaisempaa suuremmiksi ja osakkeille voidaan jakaa aurinkosähköä ilman erillisiä kuluja kuten sähkön siirtohintaa, avlvia ja sähköveroa.

Oman aurinkovoimalan avulla taloyhtiö voi kattaa keskimäärin noin 15–25 prosenttia taloyhtiön vuotuisesta kokonaissähköntarpeesta. Auringon säteilyä saadaan Suomessa sähkön tuotantoon keskimäärin kahdeksan kuukautta vuodessa.

Investoinnin takaisinmaksuaika on paneelien määrästä riippuen 10–15 vuotta ja niiden käyttöikä on noin 30-40 vuotta. 

Haluatko tarjouksen aurinkosähköstä?

Jätä meille yhteydenottopyyntö, niin olemme sinuun pian yhteydessä!

Mikä on aurinkovoimalan toimintaperiaate taloyhtiössä?

Aurinkosähköllä korvataan kiinteistön sekä asukkaiden ostosähköä, joten aurinkovoimalan kapasiteetti tulee mitoittaa sellaiseksi, että taloyhtiö pystyy itse käyttämään paneelien tuottaman sähkön tuntitasolla eli tuotannon ja kulutuksen täytyy kohdata reaaliaikaisesti aurinkoisimpinakin päivinä.  Ylijäämäsähkö voidaan kyllä myydä sähköyhtiölle, mutta siitä saa vain noin 50% siitä mitä se maksaa ostosähkönä, joten kannattavinta on käyttää kaikki sähkö itse. Miten kiinteistön kulutus ja asuntojen kulutus erotetaan?

Mitä on kiinteistösähkö?

Kiinteistösähköksi kutsutaan kaikkea yhteiseen käyttöön kuluavaa sähköä. Sen kustannukset sisältyvät normaalisti hoitovastikkeeseen. Aikaisemmin aurinkosähköä voitiin hyödyntää vain kiinteistösähkön tuotantoon. Tällöin aurinkopaneelien määrä mitotettiin vain tätä käyttöä varten ja jolloin niitä oli vain muutama. Aurinkopaneelista sähkö ohjattiin invertterin kautta taloyhtiön sähköpääkeskukseen josta se ohjataan kiinteistön kulutukseen. Sähköä voitiin käyttää taloyhtiön yhteisiin tarpeisiin, kuten rappujen valaistukseen, koneelliseen ilmanvaihtoon, maalämpöpumppuun, autojen lämmitystoppiin, pesutupaan, saunaan tai kuivaushuoneeseen. Malli kuitenkin rajoitti merkittävästi kannattavaa aurinkosähköjärjestelmän luomista ja voimalat jouduttiin pitämään pieninä, kunnes vuoden 2021 lakiuudistus mahdollisti sähkön jakamisen myös huoneistoihin.

Miten huoneistösähköä voidaan tuottaa ja jakaa asuntoihin?

Lakiuudistuksen jälkeen osakkaat voivat perustaa energiayhteisön, jonka jälkeen huoneistoihin voidaan jakaa kiinteistön sähköntarpeen yli jäämää aurinkosähköä huoneistoihin osakkeiden tai vastikkeen mukaisella suhteella. Tätä kutsutaan hyvityslaskennaksi ja sopimus sen käyttöönotosta tehdään alueen sähkösiirtoyhtiön kanssa. Vuoden 2023 alkuun mennessä jokaisen sähkösiirtoyhtiön täytyy tarjota tämä palvelu.

Hyvityslaskentapalvelun avulla taloyhtiön asukkaat voivat hyödyntää aurinkopaneelien sähköntuotantoa samalla tavalla kuin omakotitalossa. Jos huoneistossa jää sähköä yli, niin ylituotanto myydään taloyhtiön valitsemalle sähköyhtiölle. Tilanne voi tulla kyseeseen aurinkoisena kesäpäivänä, jolloin sähkökulutus huoneistossa on vähäistä. Hyvityslaskennassa aurinkopaneelien tuotannon käyttö kiinteistön ja huoneistojen tarpeisiin lasketaan tunneittain. Eli aurinkoisena tuntina aurinkopaneeleista saatavalla tuotannolla pystytään kattaa suuri osa sähkön kulutuksesta, kun taas pilvisenä tuntina ostosähkön osuus kulutuksesta on jonkin verran suurempi.

Huoneistosähkön takia aurinkopaneelien optimimäärä voidaan kasvattaa ja ostosähkö n määrä vähenee. Samalla aurinkopaneeli investointi on kannattavampi.

Mitä osia aurinkosähköjärjetelmä sisältää?

Tavalliseen kiinteistön sähköverkkoon kytkettyyn aurinkosähköjärjestelmään kuuluvat seuraavat osat:

  • Katolle asennettavat aurinkopaneelit, jotka tuottavat tasasähköä
  • Paneelien asennustelineet, joilla ne asennetaan katolle
  • Kaapelit, joilla paneelit kytketään invertteriin sekä invertteri taloyhtiön sähköpääkeskukseen
  • Vaihtosuuntaaja eli invertteri, joka muuttaa rasasähkön sähköjakeluun sopivaksi vaihtosähköksi
  • Turvakytkin, joka asennettaan aurinkosähköjärjestelmän ja sähkökeskuksen väliin
  • Aurinkosähköjärjestelmän varoituskyltit

Aurinkosähkön edut taloyhtiölle – oma sähkövoimala

  • Ympäristo ja ekologiuus: vähentää taloyhtiön hiilijalanjälkeä, parantaa energiatehokkuutta sekä pienentää E-lukua
  • Säästää rahaa: oikein mitoitettu aurinkovoimala säästää jopa 15-25 %vuotuisesta sähkölaskusta
  • Tuottaa sähköä nykyään myös asuntoihin: Lakiuudistuksen jälkeen aurinkopaneeleilla voidaan tuottaa aurinkosähköä myös asuntoihin energiayhteisön perustamisen jälkeen
  • ARA-rahoitusta saatavilla: Energiaremontin yhteydessä voi saada remonttiin jopa 25% avustusta
  • Puskuri hinnavaihteluja vastaan: Oman aurinkosähkön tuottaminen muodostaa tasaavan puskurin hinnanmuutoksia vastaan
  • Oma aurinkovoimala nostaa taloyhtiön arvoa: Edelläkävijyys ja aurinkoenergian tuotanto nostaa asuntojen arvoa ja tekee siitä houkuttelevamman sijoituskohteen, sillä tutkimuksen mukaan ihmiset ovat valmiita maksamaan omistusasunnosta tuhansia euroja enemmän, jos talo käyttää aurinkosähköä.

Aurinkopaneelien asennus kerrostaloon

Aurinkosähköjärjestelmän asentaminen ei vaikuta taloyhtiön asukkaiden arkielämään. Useimmiten järjestelmän asentaminen vie kahdesta kolmeen päivään ja asukkaat eivät edes huomaa että heille on asennettu aurinkosähköjärjestelmä.

Aurinkopaneelit asennetaan usein kiinteistön katolle, mutta tarvittaessa ne voidaan asentaa maahan tai pystyseinään. Sijoituspaikka täytyy valita niin että paneelit saavat runsaasti auringonvaloa. Käytännössä sijoituspaikaksi etsitään taloyhtiön valoisin paikka ja paneelit asennetaan siihen. Katolle asennettavien paneelien asennustavat vaihtelevat katon tyypistä riippuen:

  1. Tasakattoiseen kerrostaloon paneelit asennetaan painoilla tuettujen kehikoiden varaan. Tätä sanotaan kelluvaksi asennukseksi. Tällä menetelmällä kattoon tulee minimimäärä läpivientejä.
  2. Harjakatoille ja erilaisille kattomateriaaleille on saatavilla kiinnitystapoja joissa paneelit kiinnitetään rakenteisiin myös ilman läpivientejä. Jossain tapauksissa paneelien kiinnikkeet joudutaan ruuvaamaan katon kantaviin rakenteisiin.

Katon läpi menevät reikien tiivistyksessä käytetään joustavia ja hyvin aikaa ja säätä kestäviä tiivistysmassoja. Paneelien asennuksen jälkeen johdot vedetään katolla alla suojassa olevan invertterin kautta kerrostalon sähköpääkeskukseen. Keskuksen lähelle asennetaan myös pakollinen turvakytkin joka katkaisee jännitten syötön eteenpäin verkkoon.

Avaimet käteen – asennus

Solarwizards tekee aurinkosähköjärjestelmän asennuksen aina avaimet käteen -periaatteella, joten toimitus sisältää asennuksen lisäksi lupa-asiat sekä tarvittavat ilmoitukset energiayhtiöille ennen järjestelmän käyttöönottoa.

Taloyhtiön vastuulle jää tällöin ainoastaan hankkeen edistymisen seuraaminen ja hankkeesta asukkaille tiedottaminen ja ylijäämäsähkön myynnistä sopiminen taloyhtiön valitseman sähköyhtiön kanssa.

Haluatko tarjouksen aurinkosähköstä?

Jätä meille yhteydenottopyyntö, niin olemme sinuun pian yhteydessä!

Mikä energiayhteisö?

Vuoden 2021 alussa astui voimaan lakimuutos, jonka jälkeen taloyhtiöiden osakkaat voivat luoda ns. energiayhteisön, joka voi hyödyntää omaa sähköntuotantoa. Lainmuutoksen ansiosta taloyhtiön tuottama aurinkosähkö voidaan jakaa yhteisön jäsenille laskennallisesti huoneistokäyttöön.

Ennen lainmuutosta kiinteistöyhtiöiden omaa aurinkosähkötuotantoa pystyi käyttämään vain kiinteistösähköön, eli taloyhtiön yleisiin tiloihin, kuten käytävien ja ulkotilojen valaistukseen sekä hisseihin. Nyt se sähköntuotanto, joka jää kiinteistösähköstä yli, voidaan jakaa taloyhtiöiden osakkaiden, eli energiayhteisön jäsenien hyödyksi.

Aurinkopaneeleilla tuotettu sähkö jyvitetään osakkaille esimerkiksi osakkeiden lukumäärän mukaan tai samassa suhteessa hoitovastikkeen kanssa. Omasta aurinkoenergiasta ei tarvitse maksaa sähkön siirtohintoja eikä veroja. Myöskään sähkömittareiden kytkentöihin ei tarvitsee tehdä muutoksia.

Energiayhteisö perustetaan alueellisen sähkönsiirtoyhtiön kautta. Kaikissa verkkoyhtiöissä energiayhteisön perustaminen ei vielä ihan onnistu, mutta uuuden lain mukaan yhtiöiden on otettava käyttöön hyvityslaskelma-malli 2023 alkuun mennessä. Energiayhteisö perustetaan yleensä alueen verkkoyhtiön nettisivuilla. 

Energiayhteisö on taloyhtiön osakkaiden muodostama yhteisö, jonka perustamisesta päätetään taloyhtiön yhtiökokouksessa.  

Taloyhtiössä muodostettu energiayhteisö päättää aurinkojärjestelmän hankkimisesta ja sopii, millä jakoprosentilla kiinteistösähkön yli menevä aurinkosähkön tuotto jaetaan taloyhtiön asukkaiden käyttöön. Jaosta käytetään nimeä hyvityslaskelma. 

Aurinkopaneelin kannattavuus kerrostalossa

Lakimuutoksen (2021) jälkeen taloyhtiö voi hyödyntää aurinkosähköä kiinteistösähkön lisäksi huoneistosähkön tuotannossa, joka tekee energiainvestoinnin aikaisempaa isompiin aurinkosähköjärjestelmiin kannattavaksi. Isommilla järjestelmillä voidaan kattaa asukkaiden sähkönkulutus yhä tehokkaammin. Isommat järjestelmät ovat taloyhtiöille suhteellisesti pienempiä edullisempia.

Aurinkopaneeli-investoinnin kannattavuuteen vaikuttavat tekijät:

  • aurinkopaneelien sähkötuotto 790 – 980 kWh/m2
  • kesäauringonpaisteen aikainen sähkönkulutus
  • sähkön pörssihinta
  • sähköjärjestelmän investointikustannus
  • mahdollisesta sähköverkkoon myydystä sähköstä saatu korvaus.

Aurinkopaneelin sähkötuotto

Suomessa vuosittainen auringosta saatvan säteilyn määrä on noin 1 000 kWh/m2. Kaikkea potentiaalia ei kuitenkaan koskaan saada hyödynnettyä. Aurinkopaneelien tuottoon vaikuttaa moni tekijä:

  • Auringon säteilyenergian määrä: Säteilyä saadaan vaakatasossa Etelä-Suomessa n. 980 kWh/m2, Keski-Suomessa 890 kWh/m2 ja pohjoisessa 790 kWh/m2
  • Aurinkopaneelien suuntaus: Paneeleista saadaan parhaiten vuotuinen tuotto kun ne suunnataan etelään.
  • Paneelien asennuskulma: Sähköntuotto on yleensä parhaimmillaan, kun paneelit asennetaan 40 asteen kulmaan etelään.
  • Puiden ja rakennusten varjot: Aurinkopaneeleiden tuotto voi laskea merkittävästi pienestäkin varjosta, jopa lipputanko tai korkeat puut voivat romahduttaa paneelin tuoton.
  • Ulkolämpötila: Aurinkopaneelit tuottavat sitä paremmalla hyötysuhteella sähköä mitä viileämmässä ne ovat.
  • Aurinkosähköjärjestelmän tekniset ominaisuudet: Uudet teknologiat paneelien ja inverttereiden kykyä vaikuttaa hävikkiin, varjojen vaikutukseen tai heijastuksiin.

Aurinkosähköjärjestelmän mitoitus

Aurinkosähköjärjestelmän mitoitus vaikuttaa sen kannattavuuteen. Optimaalisesti mitoitetulla aurinkopaneelimäärällä tuotettu sähkö pystytään pääsääntöisesti käyttämään itse, eikä sähköä jää myytäväksi sähköyhtiölle. Aurinkosähkön tuoton ja kulutuksen kannattaa olla samanaikaista paneeleiden hyödyn maksimoimiseksi. Sähkön varastointiin tarvittavia akkujärjestelmiä kehitetetään laajalla rintamalla mutta ne eivät ole vielä kustannuksiltaan kilpailukykyisiä. Oikean mitoituksen varmistamiseksi on suunnittelussa suositeltavaa hyödyntää ammattilaisia.

Ylijäämän myynti

Varsinkin kesän aurinkoisimpina tunteina tai asukkaiden ollessa poissa kotoa jää aurinkopaneelien sähköntuotantoa jää käyttämättä silloin tällöin. Tämä sähkö voidaan myydä sähköyhtiölle. Ennen aurinkosähköjärjestelmän liittämistä sähköverkkoon taloyhtiön tulee sopia ylijäämäsähkön myynnistä haluamalleen sähköyhtiölle. Käyttämätön sähkö myydään sähköyhtiölle pörssihintaan. Yleensä ylijäämäsähköstä ei tarvitse maksaa sähkösiirtomaksua, sähköveroa tai arvonlisäveroa. Korkeimman hallinto-oikeuden ennakkopäätöksen mukaan taloyhtiön ei joudu arvonlisäverolliseksi saamastaan myyntitulosta, jos aruinkovoimala on mitoitettu omaan käyttöön ja myynti on vähäistä ja satunnaista.

Taloudellinen hyöty ylijäävän sähkön myynnistä ei ole suuri. Omaan käyttöön tuotettu sähkö on n. 50% halvempaa ostosähköön nähde, koska silloin säästetään sähkön ostohinnan lisäksi myös sähkön siirtomaksu, sähkövero ja alv.

Investoinnin takaisinmaksuaika

Investoinnin takaisinmaksuaika on lyhentynyt energiayhteisöjen perustamisen myötä, jolloin voidaan rakentaa isompia sähkövoimaloita. Ennen takaisinmaksuaika oli 12-15 vuotta. Nykyään oikealla mitoituksella voidaan päästä jopa 7-8 vuoden takaisimaksuaikoihin.

Haluatko tarjouksen aurinkosähköstä?

Jätä meille yhteydenottopyyntö, niin olemme sinuun pian yhteydessä!

Taloyhtiöt voivat saada energiaremonttiin ARA-tukea

Oman aurinkovoimalan hankkiminen energiaremontin yhteydessä parantaa taloyhtiön energiatehokkuutta ja pienentää E-lukua. Kun kiinteistön E-luku pienenee riittävästi energiaremontin yhteydessä, niin se voi saada jopa 25% ARA-energiatukea aurinkosähköjärjestelmän hankintaan. Jos yhtiössä on tehty aikaisemmin energiaremontteja kuten öljylämmityksen poisto, niin se parantaa tuen saannin mahdollisuuksia.

Asiantuntijamme auttaa tarvittaessa taloyhtiötä ARA-avustuksen hakemisessa. Jo projektin alussa pystymme laskemaan tarkastikuinka paljon säästöjä aurinkosähköllä voidaan saavuttaa. Säästöjä syntyy, kun sähkö- ja sähkönsiirtomaksut pienevät. Ostetun kiinteistösähkön kulutuksen kutistuessa voidaan yleesnä laskea osakkaiden maksamaa yhtiövastike tai käyttää syntynyt säästö investoinnin takaisinmaksuun.

Mietittekö aurinkopaneelien hankkimista taloyhtiöön?

Jos olette kiinnostuneet aurinkosähköstä ja miettitte oman energiayhteisön perustamista, niin ensimmäiseksi täytyy kartoittaa kiinteistösähkön ja huoneistosähkön kokonaistarve.

Autamme tekemään taloyhtiön asuntokohtaisten kulutustietojen pohjalta laskelman koko taloyhtiön sähköntarpeesta. Sen jälkeen teemme aurinkovoimalan piirrossuunnitelman ja simuloimme aurinkopaneelien laskennallisen tuoton.  

Laskelmiemme pohjalta asiantuntija mitoittaa sopivan kokoisen aurinkosähköjärjestelmän taloyhtiölle, niin että paneelien tuottamaa aurinkoenergiaa saadaan omaan käyttöön mahdollisimman paljon ja omakäyttöaste on lähellä 100%:ia.

Tavoitteemme on, että aurinkosähköinvestointi olisi taloyhtiölle mahdollisimman kannattava.

Usein kysyttyä auronkopaneeleista kerrostaloon

Kannattaako ylijäämäsähkö myydä takaisin sähköverkkoon?

Jos aurinkosähköä jää käyttämättä, niin se kannattaa myydä sähköverkkoon. Mutta jos sitä jää jatkuvasti yli, niin silloin aurinkopaneeli-järjestelmä on ehkä mitoitettu liian suureksi. Ylijäämäsähköllä voidaan hankkia myös järjestelmä jolla esimerkiksi lämmitetään käyttövettä samalla varmistaen että kaikki tuotanto hyödynnetään omaan käyttöön.

Milloin aurinkopaneelit kerrostalossa ovat kannattavia?

Uusissa energiatehokkaissa asuinkerrostaloissa aurinkosähköjärjestelmät voidaan mitoittaa taloudellisesti kannattaviksi kun sähköä voidaan käyttää kiinteistösähkön lisäksi huoneistosähkönä jaettavaksi osakkaille.

Mitä maksaa aurinkopaneelit kerrostaloon?

Keskikokoiseen asuinkerrostaloon sopiva aurinkosähköjärjestelmä maksaa noin 20 000 euroa. Aurnkopaneelien hinta riippuu siitä tuotetaanko kiinteistösähkön lisäksi myös huoneistoihin käytettävää sähköä. Aurinkopaneelien hinta muodostuu paneelien lukumäärästä, paneelien kiinnitystelineistä, invertteristä, johdotuksesta sekä turvavarusteista.

Kuinka kauan paneelit kestävät?

Aurinkopaneelit ovat pitkäikäisiä ja vaativat vain vähän huoltoa. Paneelit toimivat 35–40 vuotta, eikä niiden tekniikka vanhene sinä aikana. Nykyään on edelleen käytössä 1980-luvulla asennettuja paneeleja. Useimmat paneeleiden valmistajat antavat aurinkopaneeleille 25 vuoden tuotantotehotakuun, jolloin paneelin teho on vielä 25 vuodenkin käytön jälkeen vähintään 80 prosenttia alkuperäisestä. Invertteri on käytännössä aina uusimista vaativa osa. Invertteri joudutaankin yleensä vaihtamaan uuteen kerran aurinkopaneelien käyttöiän aikana.

Mitä energiayhteisö tarkoittaa?

Energiayhteisöt ovat eri toimijoiden yhteenliittymiä, jotka hyödyntävät yhteistä, omaa sähköntuotantoa. Energiayhteisön voi perustaa kuka vain – esimerkiksi taloyhtiö – hyödyntämään esimerkiksi omaa aurinkosähkön tuotantoa, hankkiakseen sähköä yhdessä tai vaikka ladatakseen yhteiskäyttöisiä sähköautoja.
Energiayhteisö voi hyödyntää uusiutuvaa energiaa ja mahdollistaa vastuullisia energiavalintoja sähkönkäyttäjille, joille se ei aiemmin ole ollut mahdollista. Energiayhteisöt tuovat uusia ratkaisuja ja antavat yhä useammille mahdollisuuden ympäristön kannalta kestävään sähkönkäyttöön.

Miten aurinkopaneelit toimivat?

Paneelit muodostuvat aurinkokennoista, joiden elektroneille auringonsäteilyn fotonit luovuttavat energiansa. Tyypillisimmät aurinkopaneelit koostuvat yksikidepiikennoista, monikidepiikennoista tai ohutkalvokennoista. Kennojen elektronit taas synnyttävät sähkövirran. Halutun suuruinen jännite ja virta saadaan muodostettua aurinkokennojen erilaisilla kytkennöillä. Aurinkopaneeli tuottaa tasasähköä, mutta yleisessä sähköverkossa käytetään vaihtosähköä. Jotta sähkö saadaan muutettua käytettävään muotoon, on aurinkosähköjärjestelmässä mukana invertteri eli vaihtosuuntaaja, joka muuntaa tasavirtaa vaihtovirraksi.

Miten talvi vaikuttaa aurinkopaneeleihin?

Aurinkopaneelit tuottavat sähköä pilviselläkin säällä jonkin verran. Talvella lumi voi peittää aurinkopaneelit kokonaan ja estää sähkön tuottamisen. Lunta ei yleensä kuitenkaan tarvitse putsata pois paneeleilta. Auringon säteilyä saadaan Suomessa sähkön ja lämmön tuotantoon keskimäärin kahdeksan kuukautta vuodessa.

Ota yhteyttä!

Aurinkosähkö on tämän päivän ratkaisu, joka tähtää hiilivapaaseen ja päästöttömään energiantuotantoon. Jos taloyhtiössä mietitään aurinkoenergian hyödyntämistä kiinteistö- ja huoneistosähkön tuotantoon, niin ota yhteyttä yhteyttä asiantuntijaamme, joka tulee laskemaan aurinkoenergialla saatavat vuotuiset säästö juuri teidän taloyhtiössä.

Lue lisää muita artikkeleitamme aurinkosähköjärjestelmän asentamisesta

  • Omakotiasukas voi ottaa talteen aurinkoenergiaa ja käyttää sitä kodin sähkökontarpeisiin. Luo aurinkosähköjärjstelmän hankkimisesta omakotilaan artikkelista: Aurinkopaneelit omakotitaloon
  • Kiinnostaako miten auringon säteistä saa mökillä muutakin kuin rusketusta. Lue lisää siitä miten saat aurinkopaneelit mökille
  • Maatilojen ja yritysten on mahdollistaa valjastaa aurinko tuottamaan puhdasta ja edullista energiaa. Lue lisää aurinkovoimalan asentamisesta yrityksille ja maatiloille
  • Kaikki taloyhtiöt aina pienistä rivitaloista isompiin kerrostaloihin voivat hyödyntää aurinkovoimaa asunto-osakeyhtiöiden omaan sähkötuotantoon. Lue lisää artikkelista: Aurinkopaneelit kerrostaloon

Haluatko tarjouksen aurinkosähköstä?

Jätä meille yhteydenottopyyntö, niin olemme sinuun pian yhteydessä!